44e Kleine Sneekweek

tn p1060761Addie Tange heeft een mooie serie foto's gemaakt van de verrichtingen van de wedstrijdzeilers die beloond werden met ideaal wedstrijdweer. Klik voor foto's hier.

44e Kleine Sneekweek en het Zoetemelksyndroom

Zou wat mij betreft dit verhaal over de Kleine Sneekweek 2014 moeten heten. Ga maar kijken naar de uitslagen lijst. Maar je zou als tegentitel kunnen zeggen dat hier gaat over het Poelensyndroom. Want wat de V739 betreft was het daar over het algemeen waar de klappen vielen in het nadeel van de Cirrus, vooral als er op de groten plas lekker was gezeild en meestal samen met de 13 naar de poelen werd gevaren.

Donderdag: Het weer was op de eerste dag best heftig, maar goed te doen. Er stond een windkracht 4 met wat vlagen richting 5 uit oostelijke richting. Er werd gestart op baan D zwart. Dat betekende dus een paar keer op en neer op het Sneekermeer om daarna via boei 14 op de Zoutepoel naar de Goïngarijpster Poelen te gaan om daar een aantal keren op en neer te varen. Vlak na de start ging de V538 van Arjan die nichtje Lysanne Zijlstra aan de draad had hangen, terug vanwege averij. In deze wedstrijd hadden we het erg aan de

stok met Petra, die haar V1337 in de kruisrakken zeer goed zeilde. Petra had echter geen zin om met deze stevige wind de spie te zetten. Iets wat voor de oudste stuurman van het veld en zijn zoon toch wel een uitdaging betekende. Grappig genoeg bleek voor de zoveelste keer dat het, in de plat voor de wind rakken, nauwelijks voordeel opleverde. Maar met ruime of halve wind liepen we toch wel op ze in en konden we de race achter de V13 met, Wouter aan de helm en Marion aan de draad, als tweede afsluiten.

 

Vrijdag: Vandaag twee wedstrijden. Uit bed gekomen zag je het al meteen. Dit wordt een dag met veel uitstel. Het was bladstil. En als het begon te waaien dan was het regelmatig uit een andere hoek. Nou zal het wel bekend zijn dat echte drijfpartijen niet zo gunstig zijn voor de V739 vanwege totale gewicht van de bemanning. Dus werd het rondhangen op het Starteiland. Om een uur of drie was er dan eindelijk de windkracht 2 à 3 die niet te veel draaien wilde. Met ons werd het dramatisch tijden de eerste race. Petra was ons ten zeerste de baas en werd eerste gevolgd door Wouter en Arjan. Alleen Peter en Anneke Ornée konden we voor blijven. Bij de tweede wedstrijd ging het een stuk beter met de V739. We konden kort na de start naar de eerste plek zeilen maar moesten die uiteindelijk op de Poelen weer afstaan aan de V13.

 

met Jelmer

met Jelmer

Zaterdag: Bijna een herhaling van de wedstrijd de dag er voor, bij een windkracht 3. Dus in het begin van de wedstrijd naar voren varen en een tweede plek afstaan aan Riekele vanwege geklungel op de Poelen. Wouter werd derde, dat was zijn aftrek. Maar het zou goed komen tijdens de tweede wedstrijd leek het. Marco kon die wedstrijd niet zeilen en Jelmer Wijma had zich gemeld om Marco te vervangen. Dat is natuurlijk een geweldige ommezwaai. Na tientallen jaren een ander aan de draad. Maar niet de minste. Jelmer blijkt ook een beter gewicht te hebben dan de zwaardere Marco. Dat was te merken toen we op kop van de vloot van de Zoutepoel naar de Poelen zeilde met

trek?

trek?

halve wind. De Cirrus sprong vlotter dan anders in plané, hetgeen Jelmer vrolijke kreten ontlokten. We lagen uiteindelijk behoorlijk ver voor. Helaas waren we twee keer de weg kwijt en moesten we Wouter weer voor ons zien gaan finishen, bij boei 25 op de poelen. De dag werd afgesloten met een goed verzorgde BBQ naast de moederschepen. Met dank aan Margriet, Anneke, Marion, Arjan en Perjan die allen een steentje hebben bijgedragen voor het welslagen van deze BBQ.

Zondag: Dan is daar al weer de laatste wedstrijd, die redelijk op tijd van start gaat. Hier zat het venijn wel erg in de staart. Wouter en Marion waren toen we (baan A zwart) door de Siepesloot het Sneekermeer op gingen straatje 1. Wij zeilde met Arjan en Lysanne in de V538, mee naar het starteiland. De V13 koos de andere kant van het water en kwam vervolgens stil te liggen. De laatste boei was 7 en daar lagen een stuk of 25 boten rond te drijven van alle klassen. Wij kozen er voor niet in een gaatje te duiken, maar er helemaal omheen te gaan. En als je dan net dat zuchtje wind krijgt en twee Regenbogen dreigt met wegbrengen, waardoor ze onder je blijven varen, dan lukt het om toch nog tweede te worden achter Arjan. Het was zuur voor Wouter, maar de hoofdprijs zat al in de zak. Gefeliciteerd V13. Het was ondanks de lage deelname een mooie Kleine Sneekweek.

Ron Haanschoten

No Zeilno Naam Punten 1 2 3 4 5 6
1 13 wouter boekel, scharnegoutum, marion ornee 8,0 1 2 1 (3) 1 3
2 739 ron haanschoten, hilversum, marco haanschoten 10,0 2 (4) 2 2 2 2
3 538 arjan willemsen, terwispel, lysanne zijlstra 17,0 (dns) 3 3 6 4 1
4 1337 petra de jong- hofstra, gorredijk 17,0 3 1 4 5 (dnc) 4
5 1559 r.helfferich, terwispel, p de jong 22,0 4 6 (dnc) 1 3 dnc
6 1565 peter ornée, sneek, anneke ornee 24,0 (5) 5 5 4 5 5
7 1131 perjan smulders, groningen, marion 40,0 (dnc) dnc dnc dnc dnc