43e Kleine Sneekweek (2015)

Geschreven door Ron Haanschoten. Gepost in Wedstrijdverslagen 2015

Vanuit de V739 "Cirrus" bekeken    (43e Kleine Sneekweek zeilfoto's te koop op Eize.nl >>)

Met argus ogen hebben we Windguru in de gaten gehouden. Wat voor weer gaat het worden op de 43e Kleine Sneekweek. In ieder geval zou het de eerste twee dagen redelijk weer worden. Op naar Sneek. Huisjes uitverkocht op de Potten , dan maar in de Caravan van Marco, prima alternatief.KLSNWK2015

Donderdag: Op het starteiland is een kluitje Vrijheidzeilers bij elkaar met moederschepen en wedstrijdboten. Ook voor ons wordt een plekje gecreëerd. En dan kunnen we zeil zetten en voor wedstrijd 1 naar het startschip varen. Bij onze aanmelding op de toren viel het al op dat er geen boekje meer uitgereikt werd. Kosten besparing dus, lang leve internet, is kennelijk de gedachte. Jammer voor de toeschouwers die met de zeilers meegekomen waren en daar altijd leuke informatie uit haalden. We moesten wachten tot de wind wat constant werd en uit één hoek ging waaien. Rond 15:00 zouden we gaan starten. Aangekomen bij het startschip zoeken naar de blauwe meld-boei, ook afgeschaft!

KleineSneekweekVrijdag 166Dan gaan we van start op A rood en zijn we op de V739 lekker bezig. We zitten vlak achter de V13 als we op de Poelen aankomen. Maar net als vorig jaar verknoeien we de goede plaats en komen als 5e over de finish achter de V13 die dus ook op de Poelen de zaak had verknoeid. De eerste plaats was voor Pa en zoon Helfferich in de geleende V1414. Voorwaar geen slecht begin in een geleende boot. Ze hadden er zwaar voor geknokt en goede keuzes gemaakt op de Poelen. Net als Boudewijn Voskamp met Margreeth Duit aan de draad, die 3e werd achter Arjan Willemsen en Henk Duit in de V538.

Vrijdag: Het is bewolkt en er staat een windkracht 3 tot 4. De V739 komt, na de start van wedstrijd 2, slecht op gang. Pas als we als derde de onderboei ronden op de poelen en er als enige voor kiezen door het midden te gaan mogen we op kop door de Siepensloot richting finish. Arjan Willemsen en Henk Duit zitten ons op de hielen in de V538. Het lukt ze echter net niet ons voorbij te komen. De V538 scoort dus wederom een 2e plaats, met de V13 achter zich. Peter en Anneke Ornée in de V1565, doen het nu beter dan in de vorige wedstrijd waar ze 7e werden, ze worden 4e.

Wedstrijd 3 gaat bijna volgens schema van start en de V739 is naast de V13 bij de laatste boei aangekomen op de Poelen na het zeer lange voor de windse rak. Wouter rondt de boei en wij volgen op zijn spiegel. Na een kort stuk hopen we wederom winst te behalen door over het midden van de plas te gaan. We liggen over SB als uw verslaggever overstag wil gaan. Midden in die manoeuvre komt een harde vlaag die de boot naar SB doet overhellen. Het water stroomt naar binnen terwijl ik wanhopig probeer de grootschoot uit de klem te krijgen. Marco had gelukkig de genua-schoot al los voor overstag en klimt over de boot om desnoods op de kiel te gaan staan. Maar dan krijg ik toch de schoot uit de klem en de boot komt weer overeind, maar heeft wel flink water gemaakt. Na dit incident liggen we op de laatste plaats bij het varen door de Siepensloot. De enige kans om nog wat goed te maken is het laatste kruisrak over het water voor het starteiland. En jawel het lukt om weer terug te vechten naar de derde plaats achter Arjan en Henk, die de V13 voor zich moesten dulden. Achter de V739 gaat de V1301 over de meet. Voor de 2 dagprijzen zijn zijn drie kandidaten met 4 punten. V13 krijgt de eerste prijs omdat zij het laatste ééntje hebben gehaald. De V739 krijgt de tweede prijs omdat zij in de ochtend een één hebben verdiend. De V538 had geen ééntje, maar twee tweetjes behaald en krijgt geen dagprijs.

tn BBQKLSNWKDe dag wordt afgesloten met de BBQ die met vereende krachten op poten is gezet door de families Helfferich Ornée, en Willemsen. Waarvoor dank!

Zaterdag: We worden wakker gemaakt in de Caravan door het rukken van de wind aan de voortent. Het weer ziet er niet vrolijk meer uit. Het regent en er waait een stevige windkracht 4 tot 5. Wij zien het niet zitten verder te zeilen, als we op het starteiland merken dat het startschip nauwelijks te zien is door het regengordijn. Mijn verslag is nu dus niet meer uit eigen waarneming. Ik zal de bijzonderheden in de uitslaglijst toelichten.

Perjan had al het probleem dat Tessa Dadema niet kon varen en moest daardoor op deze dag ook afhaken. Na vrijdag met een ééntje te hebben afgesloten gaat de V13 daarmee door in beide wedstrijden op zaterdag. In de tweede wedstrijd slaat de V1301 om. Gelukkig is de vrijwilligersbrigade van de KWS zo vriendelijk om de vlonders uit het water te halen waardoor de boot na droging weer compleet isKleineSneekweekVrijdag 164. Dank hiervoor KWS mannen!!

De DNF in wedstrijd 5 op de lijst van de V1565, heeft te maken met averij in de top van de gaffel, waardoor het zeil naar beneden ging zakken. De V538 zeilt in wedstrijd 4 nog naar een 2e plaats maar smiddags wordt het een drietje, achter de V1414 met de Helfferichs.

Zondag: De laatste dag alweer. De wind is nog iets toegenomen. Er staat een windkracht 5 tot 6. Arjan wil zichzelf sparen en trekt zich terug, waardoor het mogelijk wordt voor Perjan om met Henk Duit aan de draad aan de start te komen. Ze zeilen naar een derde plaats achter de V1414 die tweede wordt. Achter schoonzoon Perjan komt op de vierde plaats de 1565 binnen met een stoere Peter en Anneke Ornée. Wouter Boekel en Mathieu Colon zeilen naar hun vierde ééntje en zijn dus winnaar van de Kleine Sneekweek 2015.

Ron Haanschoten

 

No Zeilno Naam Punten 1 2 3 4 5 6
1 13 wouter boekel, scharnegoutum, mathieu colon 7,0 (4) 3 1 1 1 1
2 538 arjan willemsen, terwispel, henk duit 11,0 2 2 2 2 3 (dnc)
3 1414 klaas helfferich, terwispel, riekele helfferich 13,0 1 (5) 5 3 2 2
4 739 ron haanschoten, hilversum, marco haanschoten 25,0 5 1 3 (dnc) dnc dnc
5 1301 boudewijn voskamp, huizen, margreeth duit 26,0 3 7 4 4 (dnc) dnc
6 1565 peter ornée, sneek, ornee anneke 27,0 7 4 7 5 (dnf) 4
7 1131 perjan smulders, groningen, tessa dadema 29,0 6 6 6 (dnc) dnc 3

------